Régészeti munkáink

Műtárgybemutató

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Tisztelettel meghívjuk a sajtó munkatársait és a civil érdeklődőket egyaránt

2017. február 16-án (csütörtökön) 15:00-ra

a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba (Szarvas, Vajda Péter u. 1.) az 

Újabb avar leletek 

a szarvasi múzeumban 

című régészeti műtárgybemutatóra

Régészet napja a múzeumban

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Magyarországon tavaly a Magyar Régész Szövetség kezdeményezésére indult el a Régészet Napja eseménysorozat, melyben múzeumunk is aktívan részt vett. Tavaly, május utolsó hétvégéjén volt a hagyományteremtő esemény, amelyen a gyerekek „a régész homokozóban” megismerkedhettek a sírbontás rejtelmeivel, valamint kutatóexpedícióban is részt vehettek a múzeumunk falain belül. A felnőttek számára kerékpártúrát szerveztünk, és az este a török-kori Szarvasról szóló előadással zárult.

            Idén is csatlakozott múzeumunk az országos rendezvényhez, melynek mottója „A lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig” volt. Eredeti elképzeléseink szerint csak egy naposra szerveztük a rendezvényt, de a sok iskolai jelentkező miatt már csütörtökön elkezdtük az előadásainkat.

Ásatás az Arborétumban

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

            A BCE Szarvasi Arborétum hazánk legnagyobb, és leglátogatottabb arborétuma. Turisták tízezrei látogatnak el minden évben, hogy megcsodálják a park természeti értékeit. Kevesen tudják azonban, hogy a természeti értékek mellett gazdag régészeti emlékek is fekszenek az arborétum területén. 

            A szarvas környéki régészeti lelőhelyeket felkutató kutatómunkák a múlt század 70-es éveiben három lelőhelyet lokalizáltak az Arborétum területére. Ezek közül az egyiken korábban már volt ásatás, a többi kettőről csak a véletlenül előkerült leletek alapján tudták megmondani, hogy milyen idős és mekkora kiterjedésű lelőhelyről van szó.