A TESSEDIK SÁMUEL MÚZEUM ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSAI

 

 

Tessedik városa hajdan és ma

 

 

 

A Tessedik Sámuel Múzeum egyik állandó kiállítása 1979-ben jött létre. A kiállítás régészeti leletekből, a Tessedik-hagyatékból, és a kisparaszti növénytermesztés, állattartás, szőlőművelés, céhes ipar, kultúrtörténeti emlékek, kismesterségek (fazekas, szűcs, kerékgyártó) tárgyaiból tevődik össze, amelyek bemutatják a hajdan itt élt emberek életét és munkásságát. 

 

 

Az első teremben gazdag őskori leletek találhatók az újkőkortól a vaskorig, amelyekből kiemelkedő jelentőségű a háromszögfejű idol.

 


 

 

 

A második terem kiállított tárgyai a népvándorlás korától a honfoglaláson át a török korig kalauzolják el a látogatót. 

 


 

 

  

A kiállítás következő megállója Tessedik Sámuel munkásságát mutatja be. Itt található többek között Tessedik saját széke is.

 


 

 

  

Tovább vándorolva találkozhatunk a népi gazdálkodás eszközeivel az elmúlt két évszázadból, valamint a mezővárosi fejlődés szakaszait is megfigyelhetjük, és a régi mesterségek is bemutatásra kerülnek.

 


 

Domán Imre néprajzi kiállítása

 

 

1981-ben nyílt meg a Domán Imre néprajzi gyűjteményéből álló kiállítás.

Dr. Domán Imre 1942-ben került Szarvasra. 40 éves állatorvosi pályafutása során a szarvasi parasztemberek gyakran ajándékozták meg használaton kívüli gazdasági eszközökkel, berendezési és egyéb néprajzi tárgyakkal. Ily módon jött létre a 2500 tárgyból álló néprajzi gyűjtemény, melyből közel 700 darabot a múzeumnak adományozott. Az adomány legértékesebb darabjaiból rendezett állandó kiállítás az állattartás, állatgyógyászat, növénytermesztés, paraszti konyha és kamra jellemző eszközeit mutatja be.

A kiállítás 1999-ben felújításra került, majd 2015-ben Dr. Domán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából egy teljes felújítás és átrendezés során ismét megújult. Az ünnepélyes megnyitóra 2015. november 12-én került sor.    

 

Erről bővebben itt olvashatnak.

 

 


 

 

A Tessedik Sámuel Múzeum története

 

Információk

 

Intézményi adatok