KONCERTMEGHÍVÓ

 

Szeretettel meghívjuk a kedves érdeklődőket a 


RAGA MALA - Zenei utazás az ősi Indiából napjainkig


című koncertre, melyre 


2016. november 11-én 19 órai kezdettel kerül sor

a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban.


Egy különleges zenei utazásra invitálunk, ami a legősibb indiai hangszerrel, a templomokban több ezer éve megszólaló, Rudra-vínával kezdődik. A meditatív hangulatból a modern indiai klasszikus zene világhírű előadójával, a szitárvirtuóz Pandit Rajeev Janardan segítségével haladunk tovább, akit egy magyar tablavirtuóz, Mótyán Tibor kísér.


 

 

koncertleírás:


- 05’ film az indiai klasszikus zene történetéről 


- 40’ Sharada Mushti koncert (Rudra-vína)


- 50’ Rajeev Janardan koncert (Szitár+Tabla)

videók:


Pt. Rajeev Janardan: https://www.youtube.com/watch?v=xUmIgwT14lQ

Sharada Mushti: https://www.youtube.com/watch?v=d-ms1oM9XeU 

Tibor Motyan: https://www.youtube.com/watch?v=TMyvcUmZ4Xo


fotók: http://raga.hu/RagaMala.zip


Belépő: 1000 Ft/fő


PT. RAJEEV JANARDAN - SITAR

Pandit Rajeev Janardan korunk egyik legkiválóbb szitárjátékosa. Iskolája, az Imdad Khani Gharana sajátos, éneklést imitáló szitármuzsikáját tökéletesítette tovább teljesen egyéni játék-technikákkal és érzésekkel építve tovább ezt az évezredes zenei tradíciót. Pandit Rajeev Janardan egyike azon kevés indiai muzsikusnak, akinek zenéje képes áttörni a kulturális határokat.

Pandit Rajeev Janardan hat éves korától tanult indiai klasszikus zenét. Tizenegy éves korában lett a legendás Bimalendu Mukherjee, az Imdad Khani Gharana doyenjének magántanítványa.

Első fellépése 12 éves korában volt. Első zenei díját 15 éves, felnőtt mezőnyben szerezte meg. 19 éves korában lett az All India Radio (az indiai komolyzenei rádiócsatorna) “Top Grade Artist”-ja, vagyis kiemelt színtű klasszikus zenésze.

Zenei tanulmányai mellett pszichológiai diplomát szerzett. India szereplései mellett világszerte sok koncertet adott.

Mesteri virtuózitás, az improvízáció és a layakari (kötött kompozíciós részek) minden elemében tökéletes muzsika.”

-     The Hindustan Times 1996

Minden egyes hang tökéletes megszólalása és kifejtése helyezi ezt a fiatal zenészt napjaink legnagyobbjainak sorába. A soha nem lankadó figyelmet  eredményező absztrakció és zenei játékosság miatt hallaniuk kell élőben Pandit Rajeev Janardan szitárjátékát” 

 

-     The Hindu


 

SHARADA MUSHTI - RUDRA-VÍNA

Sharada gyermekkorától vonzódik az indiai klasszikus zenéhez és a világzenéhez, de a sok műfajból, amit az élete során kipróbált, az indiai klasszikus zene legősibb formája, a Rudra- vína hangszeren megszólaló Dhrupad sítílus ragadta meg leginkább.

Sharada Párizsban találkozott a rudra vínával. Teljesen lenyűgözte a hangszer felépítése, és hogy jobban megismerhesse, valamint, hogy a hagyományoknak megfelelő Guruját megtalálja, visszatért Indiába. A Guru Shishya Parampara (ejtsd: Guru Sisja Parampará; a tudás átadásának hagyományos módja Indiában, a tanár-tanítványi láncolat) tradicionális rendszerében elkezdte a riyaz (ejtsd: rijáz), azaz a gyakorlás életét. Néha napi 10 órát töltött a hangszerével! Mestere, Pandit Rajeev Janardan segítségével nemcsak a Dhrupad hangszeres oldalával, de a vokális világgal is megismerkedett és elmélyedt tudása lett a rága és tála rendszerében, melyet saját zenéjén keresztül is képes lett bemutatni a közönség legnagyobb örömére.

A hangszer neve: Rudra (üvöltő) Siva egyik neve. Egy nagyon ősi hangszerről van szó, amely még Indiában is ritkán hallható.


 

MOTYÁN TIBOR - TABLA

Szarvason született, hét éves kora óta zenél. Tanult hegedülni, zongorázni, basszusgitározni, de neve leginkább tabla-játékosként ismert.

Tanulmányait Indiában folytatta, ahol Pt. Vinode Pathak tanítványa lett. Később olyan nagyszerű tablaművészektől tanulhatott, mint Pt. Abhijit Banerjee, Pt. Vinod Lele, vagy Pt. Pundlik Bhagwat. Jelenleg Hortobágyi László Gayan Uttejak Orchestra zenekarával és számos dzsessz- és kortárs zenei formációval is dolgozik. Az egyetlen nem indiai születésű tabla tarang játékos. 

Fúziós zenekaraival sokat koncertezik Magyarországon és Európában, illetve Tóth Szabolcs rendszeres zenésztársa a klasszikus koncerteken. Emellett számos tabla szóló koncertet is adott, illetve saját, tabla alapú fúziós együttesét, a Tala Sutra-t is lehet hallani színpadon.

 

 

 


 

Váruk minden érdeklődőt szeretettel.

 Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés