RUZICSKAY ALKOTÓHÁZ

 


  

A Munkácsy Mihály-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész Ruzicskay György gyűjteménye a szarvasi Erzsébet-ligetben található, a művész egykori alkotóházában.

A festői környezetben álló kis házikóban egy, a festő műveiből összeállított állandó  kiállítás, valamint a művész és családjának hagyatéka egy néprajzi kiállítás keretén belül látogatható. Ezek mellett időszaki kiállítások is várják a vendégeket, melyeknek anyaga Ruzicskay György műveiből, illetve a nyáron megrendezésre kerülő művészeti táborok alkotásaiból kerülnek összeállításra. 

 


 

Ruzicskay György festőművész

Ruzicskay György (1896-1993) festőművész Szarvas város szülötte. 1918-ban Nagyváradon kezdte művészi pályáját, ekkor és ott vette fel a Ruzicskay művésznevet. Tanulmányait a Müncheni Képzőművészeti Akadémián, majd Rómában és Párizsban végezte. Műveivel nagysikerű kiállításokon ismerkedhetett meg a közönség a francia fővárostól kezdve Londonon, Nagyváradon, Torontón keresztül Budapestig, ahol 1927-ben telepedett le. Örökségül vitte magával az alföldi kisváros varázslatos tisztaságát, a benne élő emberek életének örömeit és szomorúságait,hogy mindig visszatérve elhozza nekik az expresszionizmust, a biofestészet és a párizsi művészvilág levegőjét.

Ars poeticáját így határozta meg: „ A valóságból, a természetből indultam ki; különböző stílusfokozatokat alakítottam ki, de mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok, szándékom az expresszív realizmus intim és monumentális értelemben.”

Nyarait 1960-tól Szarvason töltötte az Erzsébet–ligeti alkotóházában, amelyet a város bocsátott rendelkezésére. Haláláig, 1993-ig szolgált e hely -időközben két kiállítóteremmel kibővítve-, művészete gyakorlásának színhelyéül. Ezekben a termekben tekinthető meg a művész valamennyi alkotói korszakát -akadémiai korszak,történeti műfaj, világtörténeti utazások,a dolgozó és alkotóember technikai és szellemi világa- reprezentáló gyűjtemény, amely korunkban már muzeális értéket képvisel. Az egykori lakásban ma Ruzicskay György által megőrzött szarvasi népi emléktárgyak és a család bútorai láthatók.

Szarvas festőművész szülöttének munkásságát külföldön is elismerték:

két alkalommal kapta meg Párizsban a Grand Prix díjat (1959, 1961);
majd a Munka Érdemrend arany fokozata (1971);
Munkácsy-díj (1973);
Szarvas város díszpolgára (1975);
Érdemes művész (1976);
Kiváló művész (1982)
és a Magyar Népköztársaság Zászlórendje (1986).

 

 
Ruzicskay Akotóház  elérhetőségei
 Intézményi adatok
Tessedik Sámuel Múzeum
Szárazmalom

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés